Angst en verdriet vanwege racistische leuzen op Heerlense moskee maken plaats voor dank na vele hartverwarmende reacties
Overgenomen uit De Limburger, geschreven door Jos Adriaens op vrijdag 9 februari 2024 om 20:34
Heerlen – Haatzaaiende leuzen bij moskee Nour zorgden dinsdag 6 februari voor verdriet en angst binnen de Heerlense moslimgemeenschap. Gevolgd door veel steunbetuigingen. Iets verschrikkelijks dat tot iets positiefs heeft geleid, is drie dagen later de teneur.
Vertegenwoordigers van diverse geloofsgemeenschappen worden deze vrijdag gastvrij ontvangen bij de Heerlense moskee Nour. „Wij willen onze verontwaardiging en afschuw met u delen. Geen enkele reden kan zulke handelingen rechtvaardigen”, zegt dominee Joachim Stegink van de Protestantse Parkstadgemeente.
De woorden en bloemen vallen in goede aarde. Een steunbetuiging met een breed draagvlak. De actie wordt ondersteund door het dekenaat Heerlen, parochie Sint Andreas, Evangelische Gemeente Gods uit Brunssum, de Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuid-Limburg en het Leger des Heils in Brunssum.
Ontroerd
„Wij zijn ontroerd door de vele hartverwarmende reacties”, reageert Malaini Sabir namens de moslimgemeenschap. Nadat het nieuws van de racistische leuzen bekend was geworden, kwamen er veel steunbetuigingen. Per mail, via Facebook, telefoontjes en van mensen uit de buurt. „Al die positieve reacties zijn bemoedigend en geven ons een boost. Nu kunnen we ons weer gaan richten op het voorbereiden van de ramadan.” Lees ook: Hakenkruizen en haatleuzen op opnieuw vernielde moskee in Heerlen, twee verdachten opgepakt (https://www.limburger.nl/cnt/dmf20240206_93741698)
Bij de moskee staan zo’n 500 tot 550 gezinnen ingeschreven. Dagelijks nemen gemiddeld 75 mensen deel aan de vijf gebeden. Tijdens het vrijdaggebed zit de moskee meestal vol en tijdens de ramadan komen zo’n vijf- tot zeshonderd mensen om te bidden.
Verkiezingen
Er zijn al twee keer eerder leuzen of hakenkruisen op de moskee aangebracht, maar nooit zo veel als nu. Ook werd nooit eerder een raam ingegooid met een baksteen. De conclusie is dat dit geen impulsieve daad is geweest. Teksten als ‘vol is vol’, ‘kanker islam’ en ‘NL eerst’ zijn als erg kwetsend ervaren.
Dominee Stegink stelt voor een of twee keer per jaar met de verschillende geloofsgemeenschappen bijeen te komen en samen de boodschap van vreedzaam samenleven uit te dragen. „Ik las in de krant over de leuzen op de moskee hier in Heerlen en vond dat de kerken samen iets móesten doen”, zegt Margriet Gosker van de Protestantse Gemeente Venlo, die het initiatief voor deze actie nam. „Overal zie je vreselijke dingen gebeuren. Niet alleen met de AfD in Duitsland, maar ook hier in Nederland.” Zij vindt dat de kerk ook het gesprek moet aangaan met PVV-kiezers binnen de eigen gemeenschap, volgens haar een op de drie. Dominee Stegink over de recente verkiezingen: „Alle problemen werden geweten aan vluchtelingen en migranten. Maar de werkelijkheid is toch echt een stuk complexer.”
Couscous
Imam Muhammed Sadiq Taouil bedankt de aanwezigen voor hun komst. „Jullie zijn altijd welkom. Kom ook gerust eens binnenlopen tijdens de ramadan.” De gasten worden voorzien van thee, dadels en andere lekkernijen. Er komt een grote schotel couscous met onder meer pompoen en vlees op tafel. „Dat is het risico als jullie hier blijven”, lacht Malaini Sabir. De tekst ‘jullie nemen alles af’ die op de moskee werd geschreven, hoor je in de samenleving ook regelmatig. „Dit gebeurt in een arme omgeving. Zo’n tekst zegt ook iets over sociale ongelijkheid”, denkt Ada Hagreis. „Dat soort teksten hoorde ik dertig jaar geleden al toen ik betrokken was bij vluchtelingenwerk. Ik vind dat de politiek daar te weinig mee heeft gedaan.”
Deur op slot
Deken Hans Bouman heeft wel een idee waarom mensen vaak niet reageren op dit soort ernstige incidenten. „Mensen zijn een beetje slecht nieuws-moe. Ze zijn bezig met hun eigen zorgen en problemen. Naast al die oorlogen en onrust in de wereld.” Persoonlijk is hij benieuwd naar de motieven van de daders. „Waaróm hebben ze dit gedaan, wat denken ze hiermee te bereiken?” De ochtend na het incident zijn twee Heerlense mannen van 29 en 38 jaar aangehouden als verdachten. Ze hebben tot vrijdag in hechtenis gezeten en moeten zich in juni bij de politierechter verantwoorden voor discriminatie (groepsbelediging) en openlijke geweldpleging. Vrijdag heeft burgemeester Roel Wever bij de moskee een camera laten plaatsen. De imam is blij dat al snel verdachten zijn aangehouden. „De mensen zijn weer wat rustiger geworden. Maar tijdens het vroege ochtendgebed gaat nu wel de deur op slot. Dat voelt niet fijn.”
Op de foto: Tweede van links dominee Joachim Stegink en tweede van rechts Malaini Sabir, die zei blij te zijn met ‘de vele hartverwarmende reacties’. — © Bas Quaedvlieg
Lees ook: Reactie van kerken op bekladding Moskee Heerlen