Twee jaar geleden begonnen we dit oecumenische kunstproject met zeven maatschappelijke groepen, vrijwilligers, kunstenaars en fotografen. Middels het schilderen beoogden we om kwetsbare en soms ongeziene groepen in de Roermondse samenleving mee te laten doen met The Passion en zo met elkaar in gesprek te komen over kwetsbaarheid en kracht! Bij elk schilderij zijn gesprekken opgetekend en foto’s van het creatieproces.
Sommige projecten hebben een lange aanlooptijd. Twee jaar geleden begonnen we enthousiast aan dit maatschappelijk verbindende project van The Passion. Corona gooide roet in het eten en The Passion kreeg een jaar later in 2021 een kleiner vervolg in Roermond, maar de meeste schilderijen konden we al in de opengestelde kerk exposeren. Inmiddels zijn het afgelopen jaar de laatste groepen aan de beurt geweest met schilderen en is het project nu klaar en afgerond om officieel ten toon te stellen!
Aanleiding van het project
Voor wie niet meer scherp had wie/waarom, volgt hier een korte uitleg.We beoogden met het project verbinding te leggen tussen verschillende groepen in de Roermondse samenleving, met name voor en met mensen die niet vanzelfsprekend meedoen of meetellen in Roermond. We verbonden en bespraken de thema’s van de kruiswegstaties met zeven van deze groepen, om zo te horen waar zij geloof, hoop en kracht uit putten als het leven hen zwaar valt. Waar vind je hoop, troost, bemoediging of uitzicht? En dat brachten we in beeld door te beschilderen, een aantal keer ook onder bezielende leiding van Roermondse kunstenaars. Van iedere sessie zijn ook foto’s gemaakt en de gesprekken die opgetekend zijn, komen naast de schilderijen te hangen.
Welke groepen deden er mee?
de schildergroep van PSW in Herten, mensen met een beperking.de schildergroep van Camillus, woongroep voor mensen met een chronische (psychiatrische) aandoening.mensen van de Narcotics Anonymous, die wekelijks in onze kerk bijeen komen. bewoners van het AZC Baexem.schildergroep van Maximina, intercultureel vrouwencentrum in de Donderberg.de eetgroep van Bosshardt, de ontmoetingswinkel van het Leger des Heils in Roermond.leden van de ‘Jezus onder de regenboog’, voor mensen met een christelijke LHBTIQ achtergrond.
Nieuwsgierig naar de resultaten?
Kom dan tijdens de momenten van openstelling kijken, tijdens de Open Kerk op dinsdagmiddag tussen 14-17 of op de zondagmorgen. Ook in de Paasweek willen we de kerk een aantal middagen openstellen. De doeken en teksten zullen ook onderdeel zijn van de viering op Goede vrijdag, waar we de beelden en teksten van Jezus lijdensweg in de liturgie zullen integreren.
De officiële opening zal op vrijdagmiddag 15 april 2022 zijn in de Minderbroederskerk, gelegen aan de Minderbroederssingel 15F te Roermond (tegenover de brandweerkazerne) om 15:30 uur.
De expositie is te bekijken:
- Tijdens de wekelijkse openstelling van de Minderbroederskerk, de komende maanden: iedere dinsdagmiddag tussen 14-17.
- Tijdens de paasweek dinsdag 12 april tot en met zaterdag 16 april iedere middag tussen 14- 17, openstelling kerk, (orgel) muziek en
- Tijdens de officiële opening van de expositie, vrijdagmiddag 15 april 30
- Tijdens de viering van Goede Vrijdag- waarin de kruiswegstaties en de teksten (van de gesprekken) onderdeel zijn van de viering, op vrijdagavond 15 april om 30
De kerken in Roermond zijn in de Paasweek dinsdag tot en met zaterdag open om een kaarsje te branden, stil te worden, de kruiswegstaties te bekijken, een bede in de paasboom of gebedsmuur te hangen, muziek te luisteren of moment van stil gebed of gesprek.
Na de expositie in onze Minderbroederskerk kan de expositie ook op ’toernee’ in Roermond. Bijvoorbeeld bij de organisaties die meededen, of in openbare plaatsen in Roermond. Heeft u ideeën of netwerk hiervoor? Neem dan gerust contact op met ds. Judith van den Berg-Meelis: predikant@pg-roermond.nl