Podcast over kerkgebouw

 

Veel gemeenten beschikken over een monumentaal kerkgebouw. Hoe kun je het gebouw goed beheren met een kleiner wordende gemeente en beperkte financiën? Er blijken verrassend veel mogelijkheden te zijn, die ook niet heel veel geld of moeite hoeven te kosten
In deze podcast spreekt Rijksbouwmeester Francesco Veenstra zich over deze zaken uit. De kerk als laagdrempelige ontmoetingsplek is op veel plaatsen heel kansrijk, zo betoogt hij.
Een aanrader voor elke kerkrentmeester!

#27 – Kerkgebouw in verbinding
Luisteren: Podcast Collectieve Wijsheid – VKB | Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer

Kerkgebouwen hebben altijd een centrale plek ingenomen in dorpen en steden. Maar hoe blijven deze gebouwen relevant nu de samenleving verandert en kerkbezoek afneemt? Met deze vraag in gedachten is de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer voor de VKB-MercerMarsh Award 2025 op zoek naar kerkgebouwen in verbinding.
“Eén van de juryleden is Rijksbouwmeester Francesco Veenstra. In deze podcast gaan we met hem in gesprek over de vraag wat kerkgebouwen toevoegen aan de ruimtelijke kwaliteit, welke uitdagingen er liggen op het gebied van het behoud van religieus erfgoed en hoe we kerkgebouwen beter kunnen inzetten in onze omgeving.

Francesco blikt ook alvast vooruit op de VKB-MercerMarsh Award 2025. Hij vertelt op wat voor inzendingen hij hoopt en hoe andere kerken hiervan kunnen leren om zelf ook aan de slag te gaan. En dat hoeft echt niet altijd groot en commercieel te zijn. De kerk als laagdrempelige ontmoetingsplek is op veel plaatsen veel kansrijker.”

Luisteren via https://app.springcast.fm/player/episode/162368

En luister ook eens andere podcasts van Collectieve wijsheid van de VKB:
https://app.springcast.fm/podcast/collectieve-wijsheid