Uit het paradijs. Kunst, mythologie, psychologie

De nieuwste tentoonstelling van het Bijbels Museum in samenwerking met Museum Krona in Uden

12 oktober 2024 t/m 16 maart 2025

Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden

Een aanrader!

Het Bijbels Museum dat was gevestigd aan de Herengracht in Amsterdam is een nomadisch museum geworden zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het museum heeft nu zijn tenten opgeslagen in Uden met een bijzondere tentoonstelling over het onbewuste. In het kleine fijne museum Krona is een labyrintische route gecreëerd waarlangs je de reis naar het onderbewuste maakt. Centraal staat ‘de reis van de mens’, waarin ook de bezoeker zelf wordt meegenomen. Om vanuit de veilige omgeving – het paradijs – via obstakels uiteindelijk gelouterd naar huis terug te keren.

Foto Willem Kuijpers

Middeleeuwse heiligenbeelden, getufte ‘Joshua trees’, immense spiraalvormige schilderingen en videobeelden van kronkelende slangen: de tentoonstelling Uit het paradijs verbindt oude en hedendaagse kunst en voert de bezoeker langs labyrint-achtige paden. Centraal staat ‘de reis van de mens’, geïnspireerd op het werk van dieptepsycholoog C.G. Jung en mythedeskundige Joseph Campbell. Hun werk is al jaren een inspiratiebron voor vele kunstenaars, filmmakers (de ‘Hollywoodfilm’) en romanschrijvers.

Bijzondere bruiklenen zijn onder andere De verloren zoon-ets van Rembrandt, hermetische boeken uit de Collectie Embassy of the Free Mind (voorheen Bibliotheca Philosophica Hermetica of The Ritman Library), illustraties uit de Divina Commedia van Dalì en een 16e-eeuws tegeltableau uit Museum aan de Stroom, Antwerpen.

Nummer acht, everything is going to be alright (still uit video). Guido van der Werve, 2007. Bruikleen Rabo Kunstcollectie.

Ook is er indrukwekkende videokunst waarbij je een tijdje kunt verwijlen. De kunstenaar stapt moedig voort op het noordpool ijs terwijl achter hem een reusachtige ijsbreker zijn werk doet.

Zie ook: museumkrona.nl/nl/nu-te-zien/tentoonstellingen/uit-het-paradijs

De tentoonstelling reist na 5 maanden in Museum Krona door naar Museum Klooster Ter Apel.